Chef Saša Pribičević: Japan u srcu Lošinja

Sašu Pribičevića, mladog, ambicioznog i izuzetno talentiranog šefa kuhinje restorana Matsunoki izvukli smo iz užurbanog radnog tempa i „priveli“ ga na nekoliko brzopoteznih pitanja o japanskoj kuhinji, vlastitoj kuharskoj inspiraciji i konceptu prvog japanskog restorana na hrvatskim otocima.

Saša Pribičević, chef restorana Matsunoki

Saša Pribičević, chef restorana Matsunoki

Restoran Matsunoki otvoren je u 5* hotelu Bellevue, u prekrasnoj smaragdno-zelenoj uvali Čikat. Luksuzni hotel Bellevue poznat je po svojoj fine dining ponudi koja uključuje svježe namirnice vrhunske kvalitete iz lokalnog uzgoja, dok se začini ubiru svježi iz hotelskog začinskog vrta. No nisu samo zdrave namirnice ono što čini hotel Bellevue najboljim predstavnikom Otoka vitalnosti – cijelu priču zaokružuje kompleksna ponuda zdravstvenih paketa, spa tretmana, gostujućih liječnika i sportskih programa, a sada i jedinstvenog japansko-mediteranskog fuzijskog restorana Matsunoki.

Saša nas je dočekao u modernom i elegantnom prostoru restorana, čije uređenje potpisuju poznati dizajnerski kreativci Studija Franjić-Šekoranja. Uz koncept otvorene kuhinje i istaknuti sushi bar, gosti mogu vidjeti svaki dio pripreme japanskih specijaliteta i u direktnom dogovoru s kuharom prilagoditi svaku narudžbu svojim željama.

Matsunoki nudi tradicionalnu japansku kuhinju u kojoj se originalni japanski sastojci spajaju sa svježim mediteranskim namirnicama iz lokalnog ekološkog uzgoja. Dashi riblja juha, karaage piletina, kimchi, tuna tataki, nigiri sushi, maki sushi, chirashi sushi, matcha sladoled sa slatkom pastom od azuki graha i crumblom od sezama, samo su neki od specijaliteta u koje je Saša unio svoje znanje, iskustvo i jedinstvenu strast prema kuhanju.

Restoran Matsunoki

Restoran Matsunoki

Saša dobar dan! Odnedavno si član tima Lošinj Hotels & Villas i zajednice poznatog 5* hotela Bellevue kao chef restorana Matsunoki. Kako je došlo do te odluke i tvog preseljenja na otok?

Svoj put započeo sam prvo preseljenjem iz Osijeka u Zagreb. Prvih par godina u Zagrebu radio sam u Apetitu, pa kao šef smjene u Takenoku, i onda kao sous chef u Timeu. Rad u restoranima koji se svrstavaju među ponajbolje u Hrvatskoj donio mi je bogato iskustvo i znanje. Logičan slijed je bio postati chef, iako se meni to dogodilo i znatno ranije nego sam mislio.

Odakle crpiš inspiraciju za svakodnevne izazove na poslu? Imaš li neke uzore među kolegama kuharima?

Nemam konkretne uzore, ali svaki kolega koji zna što radi može te naučiti nečemu korisnome. Kada radiš ono što voliš i uživaš u tome, inspiracija dolazi sama od sebe.

Majstor si za japansku kuhinju za koju često kažu da je najzdravija na svijetu, pa nam otkrij zašto je to tako?

Zbog svoje minimalne termičke obrade ili sirove hrane koja kao takva puno više zadržava svoja zdrava svojstva. Japanska kuhinja je i inače prepuna zdravih namirnica i jako je dobro izbalansirana.

Objasni nam ukratko koncept restorana Matsunoki, koje su njegove posebnosti, što ga izdvaja od ostalih japanskih restorana?

Koncept Matsunokija je fuzija japanske i mediteranske kuhinje. Naglasak smo stavili na domaće namirnice i nema kompromisa kada je kvaliteta u pitanju. Posebno je i to što gost ima mogućnost jela s menija prilagoditi onome što voli – nema zadanih jelovnika, nego se sve priprema à la carte i može se prilagoditi željama gosta.

Dashi riblja juha

Dashi riblja juha

Rekao si da je naglasak na domaćim namirnicama. Kako to funkcionira u tradicionalnim japanskim specijalitetima?

Tako je, namirnice su prvenstveno lokalnog i domaćeg podrijetla, a začine i mirodije uzgajamo sami. Uvozi se samo onaj dio namirnica koje su egzotičnog podrijetla odnosno za čiji uzgoj naše podneblje i klima ne daju potrebne uvjete.

Koje su namirnice karakteristične za obje kuhinje, japansku i mediteransku?

Ima puno poveznica kroz različite namirnice, ali najvažnija je svakako riba iz našeg predivnog mora koja je visoke kvalitete i koja se odlično uklapa u japansku kuhinju. Upravo je zato Matsunoki smješten u hotelu Bellevue u kojem se odlično povezuje priča o zdravoj hrani, otoku vitalnosti i luksuznom hotelu koji zadovoljava sve potrebe suvremenog putnika.

Uspijevaš li izraziti svoju kreativnost s obzirom na donekle predefiniran izgled određenih japanskih jela kao što je, našoj javnosti najpoznatiji, sushi?

Mislim da je japanska kuhinja itekako kreativna i pruža mogućnost igranja oblicima i bojama kao i druge kuhinje. Za kreativce nema prepreka!

Koje japansko jelo koje si dosada pripremao smatraš najkompliciranijim?

Meni je najkompleksnija tempura zato što su jednostavne stvari u principu uvijek i najteže.

U restoranu Matsunoki jela pripremaš direktno pred gostima. Uživaš li u tome? Koje su prednosti takvog načina pripreme?

Naravno. Većinu svoga rada radim u otvorenim kuhinjama. Prednost takve kuhinje je što kuhari mogu vidjeti i osjetiti emocije gosta. Isto tako je i gostima jer mogu dobiti cijeli doživljaj o hrani i vidjeti postupak prigotovljavanja svojih jela.

Saša, hvala ti na razgovoru. Za kraj, molimo te otkrij tajnu za sve ljubitelje sushija – što je najvažnije kod njegove pripreme, na što treba posebno paziti?

Za pripremu sushija imamo dvije vrlo bitne stvari na koje treba paziti kako bi sushi ispao točno kako treba. Prva je dobro skuhana i začinjena riža, a druga je svježa i tehnički ispravno pripremljena riba.

Sashimi

Sashimi

Sve Sašine specijalitete možete probati u restoranu Matsunoki u hotelu Bellevue.

This post is also available in: English Italian German

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *