Dr. Derm. Ana Ivekić Jambrošić: “Što se tiče dermatologije, pacijenti gotovo sve imaju na otoku.”

Povodom Međunarodnog dana žena pripremamo vam kratki serijal o nekoliko inspirativnih i uspješnih žena koje su s nama podijelile nekoliko crtica iz svog privatnog i poslovnog života.

Predstavljamo vam Anu Ivekić Jambrošić, dermatologicu koja uz stalni posao u lječilištu Veli Lošinj honorarno radi u Spa Clinic centru hotela Bellevue.

Dr. Derm. Ana Ivekić Jambrošić

Dr. Derm. Ana Ivekić Jambrošić

 

Ana dobar dan. Za početak, recite nam nešto o svojem životu na otoku.

Već 20 godina živim na Lošinju. Došla sam kao mlada liječnica i moj prvi posao bio je u Hitnoj službi Malog Lošinja na dijalizi. Nakon 15 godina dobila sam dugo željenu specijalizaciju, poslije koje sam se vratila i nastavila raditi na otoku.

Kako ste se odlučili za zanimanje dermatologa?

Mislim da je to predivno zanimanje za ženu, osobito u mojim godinama.

Uspijevate li uskladiti posao i privatni život?

Dok sam radila u Hitnoj službi, bilo mi je puno teže, a sada uspijevam uskladiti i posao i obiteljske obveze. Najteže mi je bilo na specijalizaciji, kada sam morala biti u Rijeci i u Zagrebu, odvojena od obitelji, ali i to smo preživjeli. Raditi u dermatologiji jako je lijepo, nema nekih stresnih situacija, nema dežurstava i sve uspijevam uskladiti.

Koji je Vaš najveći poslovni izazov?

Kada sam počela raditi kao dermatolog nije bilo mnogo mogućnosti i pacijentima su bili dostupni samo osnovni pregledi, a sada radimo sve. Od ekscizija, suspektnih tvorbi, biopsija i alergoloških testiranja. Što se tiče dermatologije, pacijenti gotovo sve imaju na otoku i ne moraju putovati nikamo dalje, što je velika prednost kako stanovnicima tako i turistima.

Često Vam dolaze naši gosti na pregled i savjetovanje. Koji su to dermatološki problemi s kojima se najčešće susreću?

Gosti najčešće dolaze radi savjetovanja, problema s osipom, blagim opeklinama od sunca i slično. Također, često dolaze na pregled madeža jer se u zemljama odakle dolaze treba naručiti, a ponekad i jako dugo čekati, dok ovdje u hotelu to sve ide jako brzo i glatko. U ponudi ćemo uskoro imati i neke estetske zahvate. Prošle godine smo u hotelu Bellevue, prvi u Hrvatskoj, uveli Ultherapy – neinvazivni tretman liftinga lica, a uskoro planiramo početi raditi i filere, botoks i mezonit. Bit će puno novosti!

Što biste preporučili našim gostima za održavanje kože zdravom?

Ljudi se lako prepuštaju suncu, ali kožu treba čuvati, ona je naš najveći organ. Prvenstveno je treba čuvati od sunca i izbjegavati ono najjače od 10 do 16 sati, upotrebljavati šešire i fotoprotektivne kreme s visokim zaštitnim faktorima kako bismo smanjili posljedice fotooštećenja i starenja kože. Kožu je potrebno dovoljno hidratizirati i piti dovoljno tekućine, osobito kada ste izloženi suncu. Korisno je i prakticirati zdravu prehranu, punu vitamina A, C i E te masnih kiselina omega-3 i omega-6 koje obnavljaju i potiču kožu da ne stari i da duže ostane mlada. Važan je i zdrav način života, mnogo kretanja i vježbi. U slučaju da ipak dođe do laganih opeklina, trebalo bi početi s hladnim oblozima i nekim od gelova na biljnoj bazi, primjerice s Aloe verom, koji umiruju kožu. Moram primijetiti da nam rijetko dolaze pacijenti s problemom opeklina, ili se sami liječe ili se dobro čuvaju.

Koji su prirodni proizvodi s otoka dobri za kožu, kosu i nokte?

Izdvojila bih Aloe veru i smilje. Smilje se često upotrebljava u uljima ili balzamima jer odlično umiruje kožu.

Imate li još neki savjet za naše goste, kako bi održali tzv. wellbeing tijela i duha?

Nastojite se što više kretati, uživajte u kvalitetnom lošinjskom zraku i u ljekovitom mirisnom bilju – već pri vožnji trajektom osjetit ćete da je miris drugačiji. I pokušajte se što više opustiti i uživati!

This post is also available in: English Italian German

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *