Kako spakirati kofere bez stresa

Ugledna dizajnerica Diane von Furstenberg je jednom prilikom izjavila: znati koji kofer trebaš znači shvatiti kakav život želiš.

avion

Mudrost pakiranja sastoji se u tome da se ponese potrebno, a izostavi suvišno. No sve mudrosti zvuče jednostavno, ali se u praksi, nažalost, često znaju oteti kontroli. Posebno kad je u pitanju pakiranje i kad su u pitanju žene. Istraživanja kažu da ženi treba 57 stvari na dvotjednom ljetovanju, dok ih prosječna žena spakira čak 150.

Marljivi znanstvenici pakirolozi prebrajali su stvari u ženskim koferima i našli recimo 13 suknji. 13! Ili 30 majica, topova ili bluza. 30! 7 pari ravnih sandala! I 9 kupaćih kostima. Da, i takva se istraživanja provode.

Istraživanja pokazuju i to da prosječni muškarac nosi 40 stvari, npr. Nejasno je je li to asketski muški izbor ili žene pakiraju i muškarce, pa ih, umorne od 150 spakiranih krpica, spakiraju eto tek toliko, da se ne kaže da nisu. Pred znanošću stoji još puno neotkrivenih misterija.

torba

Jeste li znali da vas u sobi očekuje i torba i ručnik za plažu?

Nakon što su znanstvenici pakirolozi postavili brojčane okvire i normative pakiranja, pojavljuje se i potreba za stručnjacima za pakiranje. Kako napakirati i natisnuti sve te komade odjeće, obuće, šešira i japanki bez da se gužvaju ili zauzimaju više prostora nego što je potrebno? Vertikalno slaganje, rolanje, naguravanje čarapa u tenisice, multipraktičnost pašmine (umjesto kardigana za hladne dane – umjesto ručnika za plažu – modni detalj – priručna tenda)… samo su neki od dovitljivih ninja-pakirnih tehnika kako 150 stvari staviti u kofer koji ćete moći iznijeti kroz vrata. Alternativna tehnika je metoda pretvaranja 150 stvari u doista nužnih 57.

kozmetika

Ekskluzivna linija prirodne kozmetike u hotelu Punta

Jer, je li nam stvarno nužan kofer veličine frižidera da bismo imali lijepo ljetovanje? Ili ako idemo obiteljski – treba li nam mini-bus da bismo se na moru osjećali dobro?

Stručnjaci za pakiranje kažu da nije. I daju par sasvim primjenjivih savjeta:

  1. Nikada nemojte nositi ono što možete kupiti na ljetovanju. Ako imate kofer napakiran do zadnjeg atoma – gdje ćete spakirati sve one divote koje ćete kupiti za ugodnih ljetnih večeri? Ostavite mjesta u koferu kad idete na more – ništa vam neće nedostajati, a lakše ćete odjevne, modne i estetske uspomene vratiti doma. Zabavno je kupovati nakit, ljetne odjevne predmete, ručnike, kozmetiku. Upoznat ćete lokalce, možda vam se dopadne autohtoni nakit, moda i kozmetika, a kroz kupovinu možete naučiti par stranih riječi i fraza i dobro se zabaviti. U hotelu Bellevue možete upoznati čak i neke hrvatske dizajnere i kupiti lijepu i udobnu odjeću s potpisom. Najljepše uspomene su one koje možete obući u ured i obasjati tmurne gradske dane.
  2. Odaberite ono što mislite nositi, a onda svaku kategoriju stvari podijelite sa tri. 13 suknji podijeljeno sa 3 je 4.33 – a upravo 4 je broj suknji koje stručnjaci za pakiranje predlažu za dvotjedno ljetovanje. (Onih 0.33 suknje je zapravo kupaći kostim koji ćete ionako nositi većinu dana… umjesto suknje… umjesto ičega). Nije vam potrebno više od tri para obuće – japanke za plažu i dan (a ako su lijepe odlične su i za večernje šetnje), nešto udobno i sportsko za razgledavanje i izlete i lijepe večernje štikle za poseban ljetni izlazak. A što se deblje odjeće tiče – minimalizirajte. Možda možemo biti velikodušniji od onih koji bi zamijenili više-manje sve jednom pašminom – ali neutralan kardigan bit će dovoljan za ugrijati vas na ljetnom povjetarcu.
  3. Iskoristite hotelsku gostoljubivosti – nemojte nositi previše kozmetike, ručnike, fen, dječju opremu – u pravom obiteljskom hotelu na raspolaganju su vam hranilice, prematalice, kadice, pa čak i kišobran kolica… i torba za plažu! Provjerite prilikom rezervacije što sve hotel osigurava za vas. Nitko se nikad nije vratio s ljetovanja s konstatacijom – da sam bar imao natrpaniji auto i teže kofere – sve bi bilo bolje.
baby-set

Dječja oprema dostupna je u hotelu Vespera

Matematička formula za pakiranje i sreću

Čini se da postoji korelacija između količine stvari i ljetne opuštenosti. A ta je korelacija – obrnuto proporcionalno – što manje stvari, više ljetne sreće ili – što je ljetna sreća veća, manje ćemo stvari trebati. Uživajući u toplom suncu na licu izgubimo potrebu za puderom, a ljepota i dobar osjećaj okupanog i osunčanog tijela u drugi plan stavi ono što ćemo obući. More, sunce i plaža obnovit će naše unutarnje snage i lakše ćemo se koncentrirati na bitno. Voljene osobe, smijeh i radost.

happy

Za sreću je potrebno malo

This post is also available in: English Italian German

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *