Počeci turizma na Lošinju

Lošinjski turizam startali su, nakon otkrića ljekovitosti klime, ugledni europski ugostitelji. Poduzetnici, uglednici, ali i državne institucije tadašnje Austrougarske prepoznali su Lošinj kao vrijednu i potencijalno popularnu destinaciju. Uložili su svoj kapital i svoje dragocjeno znanje, pozvali ugledne arhitekte i dizajnere svog vremena koji su na otoku satima udaljenom od najbližeg kopna (u vremenu prije automobila, aerodroma i brzih cesta) kreirali atmosferu i lifestyle na razini tadašnjih vrhunskih toplica i turističkih destinacija.

vela-riva

Baron Gautsch putnički je brod koji je redovitom linijom povezivao Trst i Kotor. Lošinj je posljednja luka iz koje je isplovio prije tragičnog potonuća 13. kolovoza 1914. na putu za Trst.

Odluka za turizam u nekom je kraju uvijek odluka za inovaciju, korak dalje i korak više, pa u starim lošinjskim pansionima vidimo napore da se, u vremenu prije vodovoda, krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća osigura tekuća voda, dovede morska voda za ljekovite kupke, a lijepo dizajnirani vrtovi za sunčanje osiguravali su blagotvorno sunce zaštićeno od vjetra.

Prabake naših prabaka s radošću su prepoznale mogućnost da u svojim domovima, prostranim kapetanskim kućama, okruženim predivnim mediteranskim vrtovima, otvore pansione koje će aristokraciji, poduzetnicima i europskoj eliti omogućiti oporavak tijela i duše u blagotvornoj klimi s dokazanom zdravstvenom učinkovitošću. Među uglednim gostima bili su popularna carica Sissi sa suprugom Franjom Josipom, koji su potaknuli brojne druge uglednike da dođu na Lošinj, uživati blagotvornu klimu, ali i lijep i bogat društveni život. Od bezbrojnih uglednika koji su prepoznali ljepotu Lošinja tu je George van Trapp, sa svojom obitelji, čiji je život bio inspiracija za poznati mjuzikl “Moje pjesme moji snovi”.

stari-bellevue

Vrhunski opremljena kuhinja Pansiona Bellevue.

U želji da se gostima boravak učini ugodnim i nezaboravnim nastojalo se osigurati poslugu koja govori više jezika, kuhare koji kuhaju bečku i mađarsku, talijansku i francusku kuhinju, a cijeli razvoj turizma uvijek je praćen usvajanjem tehnologije (automobili su nedugo nakon svoje pojave dočekivali putnike s parobroda), njegovanjem glazbenika i zabavljača i pažljivom skrbi o ljepoti okolice.

Tako postavljeni temelji života, turizma i kulture omogućili su ljudima da se posvete razvoju svoje destinacije i neumorno tragaju za načinima kako biti i ostati među prvima i najboljima. Početkom 20. stoljeća Lošinj je raspolagao sa više od stotinu ugostiteljskih objekata, a 1913. godine na Lošinju je ostvareno čak 250 000 noćenja!

Zanimljivo je da je zbog dinamičnog razvoja lošinjkog turizma samo hotel Alhambra izvorno bio sagrađen kao hotel, te je do dana današnjeg sačuvao funkciju hotela. Ovaj skladni hotel sagradio je ugledni bečki arhitekt Alfred Keller. Važno je primijetiti kako su svi detalji hotela, okolica, kao i uređena plaža na kojoj su izgrađene arkade kao zakloni i kabine usklađeni s prirodom, nudeći završenu i lijepu vizuru koja se savršeno uklapa u guste lošinjske borove. Ostali hoteli i pansioni bili su otvarani u postojećim kućama, a kasnije prenamijenjeni u stambene ili poslovne zgrade, a neki od lijepih hotela, nažalost, stradali su u bombardiranjima tijekom drugog svjetskog rata.

stari-bellevue-1

Šetnica na Čikatu ispred današnje Vile Hortensia.

Današnja Vila Hortensia, depadansa hotela Bellevue, bila je izvorno izgrađena kao hotel, koji je s vremenom dobio ime Bellevue. Predivna lokacija privlačila je mnoge goste za koje nije bilo mjesta u malom hotelu, pa je sredinom stoljeća u blizini izgrađen sadašnji hotel Bellevue – koji je nakon obnove 2014. godine najljepši i najluksuzniji Lošinjski hotel. Duboka i zaštićena uvala Čikat, s tirkiznim morem, gustim borovima i otvorenim pogledom na pučinu privlačna je bila nekadašnjoj aristokraciji, kao i današnjim gostima, željnim kvalitete, ljepote i sklada prirode i arhitekture.

Prošetajte našim ulicama, pogledajte prekrasne kuće,od kojih su mnoge bile prestižni pansioni, zamislite La belle epoque radost, zabavne koncerte i sreću oporavljenih i ozdravljenih lošinjskih gostiju. Dobra sadašnjost uvijek počiva na sretnim i dobrim korijenima prošlosti.

This post is also available in: English Italian German

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *