Muzej Apoksiomena

Priča o lijepoj grčkoj brončanoj skulpturi, pronađenoj 1996. godine u lošinjskom arhipelagu, mogla bi nositi naziv “u potrazi za Apoksiomenom”. Ne samo kao priča o pronalasku u moru, dugotrajnom postupku restauracije i gostovanjima Apoksiomena u mnogobrojnim gradovima – nego i kao opis predivnog Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju.

apox

Muzej Apoksiomena

Točno dvadeset godina nakon pronalaska Apoksiomena u moru otvoren je muzej Apoksiomena u Malom Lošinju. Otvorenje ovog muzeja dočekano je sa velikim interesom javnosti, posjetitelja, lokalne zajednice i svih ljubitelja umjetnosti. Vrijedan grčki kip, iz 2. ili 1. stoljeća pr. kr. prava je senzacija – ne samo kao sačuvan arheološki pronalazak – nego i očaravajuće umjetničko djelo.

Motiv Apoksiomena, čest u grčkoj umjetnosti, slavi ljepotu ljudskog tijela, sporta i snage u trenutku dok mladi sportaš, nakon napornog natjecanja sa sebe čisti znoj i prašinu. Smirenost trenutka nakon natjecanja i gotovo meditativno stanje sportaša kreira kontemplativan i uzvišen osjećaj u posmatračima. Od osam sačuvanih antičkih kipova ove tematike, lošinjski je najočuvaniji.

apox-6

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

Apoksiomenova tajna

Kada je belgijski ronioc i fotograf René Wouters 1996. godine krenuo roniti, teško da je mogao pretpostaviti da će pronaći vrijedan antički kip star više tisućljeća. Na 45 metara dubine, kraj otočića Vele Orjule otkrio je svjetsku arheološku atrakciju. Podvodni arheolozi izronili su Apoksiomena tek 27. travnja 1999. godine, nakon čega je uslijedilo godinu dana desalinizacije. Pomna šestogodišnja restauracija, koju su vodili talijanski i hrvatski restauratori krenula je od rentgenskog snimanja svakog djelića kipa – koji je bio u cijelosti sačuvan, osim malog prsta. Restauracija je trajala godinama, uz marljiv trud i rad i upotrebu gotovo isključivo ručnih alata. Kip ojačan unutarnjom konstrukcijom i 2006. godine bio je spreman predstaviti se javnosti. Prvo pokazivanje javnosti lijepi je kip doživio u zagrebačkom arheološkom muzeju, nakon čega je proputovao svijetom zadovoljiti znatiželju poklonika kulture i ljepote.

apox-2

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

Antikvitet u moru – bez brodoloma

Podvodna arheološka nalazišta obično su potopljeni brodovi, puni tereta koji priča priču o životu naših davnih predaka. Oluja, ratovi ili kvar na brodu najčešći su razlozi potonuća broda. No, Apoksiomen je pronađen sam – nema traga brodu ili drugim objektima s broda koji ga je vozio. Zašto je Apoksiomen završio u moru? Stručnjaci kažu da je možda velika oluja prisilila mornare da se riješe tereta? Možda je bačen kao žrtva Bogovima?

U kipu je pronađeno gnijezdo malog glodavca, sjemenke plodova, grančice – što znači da je Apoksiomen u trenu kad su ga vozili već bio antikvitet – bio je izložen negdje dovoljno dugo da postane dom živim bićima. Ne znamo točno koliko je bio star, kad je krenuo na svoje putovanje – koje će se pretvoriti u višetisućljetnu odiseju, sa sretnim krajem u malološinjskom muzeju. Kamo je išao, zašto su ga bacili – možda nikada nećemo saznati.

apox-4

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

Muzej Apoksiomena – priča o pronalasku, moru i ljepoti

Muzej Apoksiomena posvećen je jednom jedinom izlošku – i po tom je jedinstven u svijetu. Stručna je javnost bila podijeljena oko budućeg doma Apoksiomena. Dio stručnjaka se zalagalo da Lošinjski Apoksiomen postane dio zbirke nekog od postojećih hrvatskih muzeja. Ipak, prevagnulo je mišljenje kako je najbolje da Apoksiomen dobije svoj vlastiti muzej na Lošinju.

Godine projektiranja i gradnje rezultirale su arhitektonskim spektaklom. Muzej je smješten u lijepoj palači Kvarner na lošinjskoj rivi. Arhitekti su očuvali samo pročelje palače, dok je sam muzej zapravo građevina unutar građevine. Metalna konstrukcija sa devet prostorija konstruirana je od metalnih cijevi i ploča i opločana komadima lima koje su po svom nahođenju varili lošinjski brodograditelji. Limeni varovi i bijeli lim podsjećaju na brod i time vezuju lošinjsku nautičku povijest i Apoksiomenovo putovanje brodom, koje je iz nepoznatih razloga završilo njegovim padom u more, gdje je ostao nekoliko tisućljeća.

Ulaskom u plavu prostoriju započinje obilazak muzeja. Duboko plavetnilo podsjeća na more u kojem je Apoksiomen proveo tisuće godina do svog pronalaska. Nakon što se dramatičnim uskim elevatorom popnu na kat, posjetitelji će se pronaći u crnoj sobi, opremljenoj ekranima koji pričaju priču o Apoksiomenu, njegovoj povijesti, umjetničkoj vrijednosti i pronalasku.

Sljedeća u nizu je upečatljiva soba prekrivena unikatnim tepihom s motivima mora, morskih biljaka i motivima pšenice i polja – jer je u postolju pronađeno gnijezdo malog glodavca, grančice i sjemenke. Ručno rađen tepih, tkan reljefno i u živim bojama stvara idealan ugođaj za predah, uz zanimljiv dokumentarni film o Apoksiomenu.

apox-3

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

Žuta soba oblijepljena je izvatcima iz novina i časopisa o Apoksiomenu i njegovu muzeju, nakon koje posjetitelji prolaze predivan prolaz, obložen stablom masline. Teksture zidova pričaju priču o Apoksiomenovu zavičaju, Mediteranu, sačinjenom od mora, polja, maslinika i brodova.

Najvažnija soba, bijela soba, mjesto je susreta a Apoksiomenom. Difuzno svjetlo i potpuna bjelina omogućavaju intenzivan i kontemplativan susret s veličanstvenim antičkim kipom.

apox-1

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

Obilazak završava sobom čiji je strop oblikovan setom ogledala u čijim se plohama zrcali luka i grad Mali Lošinj.

Ovaj muzej dopunio je sliku Lošinja kao mjesta profinjenog užitka, vitalnosti, aktivnog odmora i bezvremenske ljepote. Svakako preporučamo da ga posjetite!

apox-5

Muzej Apoksiomena (photo: Bosnić + Dorotić)

This post is also available in: English Italian German

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *