Stvarna hrana, stvarno fino i potpuno domaće… I ekološko

U restoranima Lošinj Hotels & Villas imate priliku kušati ekološke, prirodne i domaće proizvode uzgojene na hrvatskom tlu, na tlu naših otoka.

U našim kuhinjama, zato, svoje mjesto su pronašli ekološki, domaći i prirodno uzgojeni proizvodi. Iskreno domaće, uzgojeno s pravim suncem i pravom kišom, dodirom skrbne ljudske ruke i bez ikakve kemije.

Svi znamo razliku između masovno uzgojenog povrća i onog domaćeg, iz našeg vrta ili s eko imanja. Lošinj je beskompromisan otok vitalnosti pa smo na tragu najboljih tekovina svoje tradicije shvatili da je došao trenutak da okrenemo leđa industrijski proizvedenoj hrani i budemo do kraja vjerni svojoj misiji. Kreiranju utočišta prirodnog života koji će vas okrijepiti i energizirati čistom prirodom i ljepotom.

Naši prvi dobavljači otočki su poljoprivrednici, ribari, medari koji donose čistoću, ljepotu, miris i opojne arome našeg kraja kroz vrhunske namirnice u kojima ćete uživati. Slavonski, Lički, Baranjski, Međimurski, Dalmatinski i Istarski OPG-ovi na plodnom tlu višestoljetne poljoprivredne tradicije uzgajaju hranu najviše kvalitete i snažnih, zdravih i očaravajućih okusa.

OPG – obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo poseban je gospodarski entitet u kojem, za razliku od velikih farmi i korporativnih uzgajivačnica, poljoprivreda počiva na radu obitelji, oko obiteljskog doma, često vezana uz ugošćivanje turista na imanju. Ovaj mali oblik poljoprivrede čuva stare tradicije, osigurava radna mjesta i njeguje čvrste veze obitelji, okupljene oko svrsishodnog rada i vjernih kupaca njihovih delicija.

Creska janjetina, divljač sa Punta Križe i najbolje od hrvatskih sela

Neki od autentičnih proizvoda koje nabavljamo od lokalnih proizvođača su poznata i cijenjena creska janjentina – ekstenzivno uzgojena – ovce i janjad slobodno lutaju pašnjacima, jedući aromatično bilje poškropljeno morem, solju i jodom iz otočke bure. Okus te ekološke janjetine vrlo je intenzivan i ukusan, doista vrijedna delicija.

Na južnom dijelu Cresa, u potpuno prirodnom okruženju lovi se divljač najviše kvalitete. Obilje aromatičnog bilja daje poseban okus, a slobodno kretanje prirodom gradi zdravu teksturu mesa, s kojom naši šefovi stvaraju prava gastronomska čuda.

Naše otočje obiluje ljekovitom kaduljom, čiji je med ne samo vrlo ukusan, nego i ljekovit. Izrazito aromatičan, odlična je baza za kolače, kao dodatak čajevima i kreativnim slasticama.

Istarski kraj poznat je po autentičnom govedu vrlo stare sorte, boškarinu. Njegovo meso pripada među najkvalitetnija mesa goveda. Jaka aroma, tamno i sočno meso pripravlja se na mnogo načina, sljubljeno sa organskim povrćem iz domaćih vrtova.

Slavonija, istočni dio Hrvatske, poznata je po poljoprivredi, a njihovi suhomesnati proizvodi, posebice kulen poznati su ne samo u našoj zemlji, nego slove i kao delicija posvuda po svijetu.

Mala tvrtka iz Loznata sa otoka Cresa uz brojne pekarske proizvode bavi se i proizvodnjom fuža, slatkih delicija i domaće ručno rađenom tjesteninom po tradicionalnoj otočnoj recepturi koju ćete sigurno prepoznati i vrednovati.

Iz čistoga mora, sa blistavog Mediterana

Mediteranska hrana bogata je super-namirnicama koje se skladno sljubljuju i ističu nezaboravne okuse škampa, ribe i školjaka iz Jadranskog mora, svježeg povrća sa lošinjskih farmi, mekih njoka i hrskavih korica povrća i mesa.

Natopljene sokom ekoloških limuna i zlatnim nijansama prirodnog, hladno prešanog ulja  iz Istre namirnice na vašem stolu postaju više od puke hrane. One su remek djelo prirode, tradicije i modernih interpretacija naših chefova.

Ovčji pršut, skuta i bosiljak; brudeti; rižota od mirisnih plodova mora i vrtova; naranče i bademi… sve je bolje kad je domaće. Ekološko. Bez kompromisa.

a0017

Hrvatska vina

Polazeći od vrhunskih namirnica naši kuhari na sjecištu poznatih i novih okusa kreiraju eksplozivne užitke koje smirujemo pomno odabranim vinima najboljih hrvatskih vinara.

Topla klima i dobro tlo baza su uglednog hrvatskog vinarstva. Među bijelim vinima ističu se otočka žlahtina, istarska malvazija, slavonski rizling, graševina, a naša poznata crna vina su aromatični dingač, ukusni plavac i plavac mali, istarski teran…

Odabir malih proizvođača = odabir održivog razvoja, društvene odgovornosti i zdravlja prirode

Zdrava hrana nije pitanje samo našeg osobnog zdravlja i dobrobiti –  odabir lokalno proizvedenih plodova doprinos je i zdravlju okoliša i dobrobiti lokalne zajednice. Planet na kojem živimo pati od svega onoga što prati industrijsku, masovnu proizvodnju i globalnu trgovinu: suvišne plastike, odbačene ambalaže, od zagađenja kemikalijama, od transporta, hlađenja i grijanja. I svi znamo da nešto moramo poduzeti. Promjena moramo biti mi sami, drugačije ne ide.

Odabirom malih, lokalnih proizvođača želimo dati svoj doprinos očuvanju prirode, održivom razvoju i njihovoj dobrobiti. Zajedničkim naporima i dijeljenim vrijednostima stvorili smo još jedno uporište vitalnosti, trajne dobrobiti i društvene odgovornosti. Pridružite nam se!

Dine around – najbolje od lošinjskog gastronomskog turizma (probajte!)

Naši restorani, redom smješteni na najljepšim lokacijama Lošinja, uz more, u prirodi, u potpunoj tišini, njeguju autentične, sebi svojstvene gastronomske stilove, pa vaš boravak na Lošinju može biti prava gastronomska odiseja. Posebno ako se za vrijeme svog polupansionskog boravka u našim hotelima odlučite za paket Dine Around. Umjesto u svom hotelu, rezervirajte svoju večeru u nekom od naših najboljih restorana, prema svojoj preferenciji.

Tradicionalni mediteranski, klasična jela kontinentalne Hrvatske ili moderni gastronomski fusion – izbor je na Vama. U svakom Vas restoranu očekuje ekološka, prirodna, vrhunska i pomno pripravljena hrana za tijelo – u ambijentu koji je hrana za dušu, za um i srce. Dobar tek!

This post is also available in: English

3 Comments
  1. Svaka vam cast! Hrana je izvrsna i potpuno drugacijeg okusa od uobicajene ponude po hotelima, cak i puno luksuznijih. Mi smo boravili u Vespari i ponuda hrane je ua nas bilo najvece iznenadjenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *